Jelenlegi hely

2016. december

Hogyan alakulhat át az információbiztonság az online generációk hatására Kiberbiztonsági workshop Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar adott otthon a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hadtudományi Osztály kiberbiztonsági workshopjának 2016. december 15-én. A beszélgetésen meghívottként Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a kar dékánja, Magyarország Kiberkoordinátora, Prof. Dr. Kovács László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanára, Tikos Anita, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa és Ragó István, az Erste Bank Hungary Zrt. és leányvállalatainak biztonságmenedzsment igazgatója vettek részt. Az est moderátora Orbók Ákos, a Hadtudományi Osztály alelnöke volt.

Az első kérdéskör, amelyet körbejártak a résztvevők, az a határ volt, amely elfogadható biztonsági szintet nyújt az online világban az X, Y generáció kényelmi elvárásai mellett. Minden résztvevő egyet értett abban, hogy a biztonságtudatosság kialakítása nem csak a fiatalok, hanem az egész társadalom körében. Rajnai professzor úr hangsúlyozta, hogy az óvodától a felsőoktatásig minden szinten meg kellene teremteni a kiberbiztonsági oktatás feltételeit, sajnos azonban jelenleg erre még nincs megfelelő tananyag, az oktatók pedig nincsenek felkészítve erre a feladatra. Kovács professzor úr az állami szerepvállalás fontosságát emelte ki és megemlítette a gyártók felelősségét is a biztonságos eszközök gyártásában. Tikos Anita a kormányzati oldal koordinációs erőfeszítéseit mutatta be az állami, civil és az üzleti szféra együttműködése érdekében. A felvilágosító és ismeretterjesztő kampányok elengedhetetlen részei a felhasználók biztonságtudatának fejlesztésének.  Ragó István a pénzügyi szektor szabályozási kérdéseiről beszélt, hangsúlyozva, hogy a felhasználók egyre szabadabban akarnak élni a technika nyújtotta lehetőségekkel, ezért meg kell találni az egészséges egyensúlyt a biztonság és a használhatóság között.

A nemzetközi helyzetet elemezve kiderült, hogy Magyarország a kiberbiztonsági szabályozók terén az élvonalba tartozik, de a biztonságtudatosság terén még sokat kell fejlődni. Példaként elhangzott Franciaország, ahol nagyon alacsony a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek aránya, így alacsony az ebből származó biztonsági kockázat is és a fiatalok már az iskolában tanulják a kiberbiztonság alapjait. Ennek következtében például tudják, hogy nyílt wifi hálózaton nem végeznek banki tranzakciókat vagy nem küldenek egyéb szenzitív adatokat. Lengyelországban egy játékot fejlesztettek ki gyerekeknek, amely a biztonságtudatosság kialakítását szolgálja, izgalmas történettel, élvezetes formában. Az Európai Unióban megkezdődött a kormányzati és az üzleti szereplők közötti együttműködés egy biztonsági minimum követelményrendszer kidolgozására. A Horizont 2020 kutatási és innovációs programban 4,5 milliárd euró áll rendelkezésre a biztonságos társadalom kialakításának kutatására. Nagyon lényeges az okos eszközök biztonsági rendszereinek kialakítása, mert a gyártók jelenleg kevés figyelmet fordítanak erre a problémára.

A szakemberképzéssel kapcsolatban kiemelték a résztvevők, hogy az ágazat legnagyobb problémája, hogy az oktatás nem képes lépést tartani az egyre növekvő igényekkel. Rajnai professzor úr elmondta, hogy csak az önkormányzati szférában több, mit ezer információbiztonsággal foglalkozó szakember hiányzik. Kovács professzor emlékeztetett arra, hogy országos szinten 22000 üres informatikusi állás van és az üzleti szektor elszívó hatása óriási, az állami szféra nem tud versenyezni a bérezés tekintetében. Ragó úr is kitért a szakemberhiányra és elmondta, hogy a nagy cégek már saját maguk kezébe veszik a képzést, annyira nincs a munkaerőpiacon megfelelő jelentkező a betöltendő állásokra.
Az este összefoglalásaként azt hangsúlyozta mindenki, hogy a biztonságtudatosság kialakítása a legfontosabb a társadalomban. Sajnos hazánkban még mindig magas a digitális írástudatlanok aránya, az ő felzárkóztatásuk elsőrendű probléma. Minden réteghez, korosztályhoz meg kell találni a megfelelő csatornát. Kampányokat kell indítani, hogy felhívják a figyelmet a digitális világ veszélyeire, a megfelelő eszközhasználatra és ezt már nagyon korán, az oktatásban el kell kezdeni.

Az érdekfeszítő est végén a mintegy huszonöt fős nézőközönség kérdezhette a meghívott vendégeket, majd egy kis állófogadáson kötetlen formában folytatódott a beszélgetés.  

Berki Gábor