Jelenlegi hely

Show must go on! avagy (gép)madár lesen a BDI

Hallgatói kezdeményezésre, a Biztonságtudományi Doktori Iskola szervezésében és a BDI Doktorandusz Találkozók sorozatába illeszkedően egy rendhagyó Találkozó - sorban a XIII. - került megszervezésre a kecskeméti katonai repülőbázison, 2017. április 11-én. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, valamint a Biztonságtudományi Doktori Iskola tanárai és hallgatói szakmai látogatást tettek a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison és az Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzemben. A mintegy 40 főnyi résztvevő magas fokú szakmai programjainak a szervezése még előző év őszén indult.

A megfogalmazódott ötletet követően a Kar dékánja, Prof. Dr. Rajnai Zoltán és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály osztályvezetője, Szűcs Pál ezredes segítségével megkezdődött a szakmai látogatás szervezése. A két katonai szervezet parancsnoka köszönettel vette Dékán Úr ez irányú megkeresését, és maximális támogatásuk mellett kezdődhetett az operatív szervezés.

A látogató csoport 2017. április 11-én délelőtt busszal érkezett Budapestről Bács-Kiskun megye székhelyére. Már a bázisra vezető útról jól látszottak a már „nyugdíjazott vasmadarak”. Az érkezők nagy részére az újdonság erejével hatott a látogatás, mert még sosem jártak katonai bázison, és nem láttak élőben, ennyire közelről vadászrepülőgépet.

A megérkezést követően katonásan, precízen megtervezett időbeosztásnak megfelelően történtek az események, és ez az egész napra jellemző volt. Először a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vendéglátását élvezhette a csoport. A csoport egyik fele a katonai repülőgéppark régi dicső gépeit csodálhatta meg, amíg a csoport másik fele a JAS-39 Gripen vadászpilóták felszereléseit mustrálhatta a szakértő állomány bemutatójának köszönhetően. A sok más egyéni felszerelés mellett, a speciális sisak és úgynevezett G-ruha bemutatója esetében a nagyszámú külföldi résztvevőre való tekintettel a házigazdák angol nyelvű előadással is készültek.

Ezt követően a résztvevőket a bázis vadászrepülő állománya „megajándékozta” egy látványos légi bemutatóval. A káprázatos mintegy 20 percnyi légi show-t a pilóták kiképzési programjának részeként láthatták a vendégek.

Show must go on! A show-nak folytatódnia kell. És folytatódott is. A repülőtér egyik hangárjában testközelből megszemlélhető volt egy, a hazánk és Szlovénia légterét is védő JAS-39 Gripen negyedik generációs vadászrepülőgép egyik példánya. A részletes bemutatás itt is angol nyelven történt meg először, amelyért köszönet a szervezőknek. A látogatók megtekinthették a pilótafülkét is, amely számos technikai érdekességgel szolgált. A kiállított repülőgép néhány fegyverzeti eleme is megtalálható volt a hangárban, úgy, mint irányított és nem irányított levegő-levegő és levegő-föld rakéták, valamint a fedélzeti gépágyú hevederezett lőszerei is.

A látogatás következő napirendi pontja az ebéd volt, amelyet a látogatók a bázis étkezdéjében költhettek el.  Az ebédet követően a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzem katonái bemutatták egy rövid előadás keretében a katonai szervezetet és annak működését. Ezt követően a javítócsarnokban a látogatók részére kiállított szaktechnikai eszközök, műszerek mellett a látogatók kedvence az éppen javításon, bent lévő AN-26 szállító repülőgép, köznevén „Ancsa” volt. A látogatók szinte mindegyike kipróbálta, hogy milyen is egy ekkora katonai repülőgép pilótafülkéjében, a parancsnoki székben ülni. A látványos bemutató során a látogatók szintén testközelből találkozhattak a korábban hazánk légterét védő vadászrepülőgépekkel és katonai helikopterekkel is. A vendéglátók nagyfokú vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot azzal a gesztussal, hogy a látogatók részére biztosították néhány típus pilóta- és utasfülkéjének a kipróbálását is. Így beleülhettek az érdeklődők a MI-8 szállító- és MI-24 harci helikopterbe, valamint az L-39 Albatros sugárhajtású kiképző és felderítő repülőgépbe. A látogatás érdekessége volt, hogy az egyik hangárban épp egy MIG-29 repülőgép felújítása zajlott, amely a szolnoki katonai repülőmúzeum gyűjteményét fogja ékesíteni.

A program végén a látogatók rengeteg élménnyel gazdagodva szálltak fel a Budapestre induló autóbuszra, bízván abban, hogy ez a szakmai program nem zárult itt le, hanem épp, hogy pont most kezdődött el, és az Egyetem és a Magyar Honvédség közötti kapcsolatkeresést és az együttműködést segítheti. A rengeteg fényképet, amely a látogatás élményeit örökítette meg, sokan fogják még ismerőseiknek megmutatni, mint egy életre szóló unikális élményt.

Nyikes Zoltán
ÓE BDI doktorandusz
szervező

 

Köszönet a közreműködésért:

Szűcs Pál ezredes, az MH ÖHP Légierő Haderőnemi Osztály osztályvezető;

Ugrik Csaba dandártábornok MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, bázisparancsnok;

Bozóki János ezredes MH Légijármű Javítóüzem, parancsnok;

Bezsenyi Tamás törzszászlós MH 59. SZDRB vezénylő zászlós;

Balogh András törzszászlós, MH 59. SZDRB RMZ vezénylő zászlós;

Mészáros Péter zászlós, MH 59. SZDRB Gripen SZD vezénylő zászlós;

Földi Bálint főhadnagy, MH 59. SZDRB, csoportparancsnok-helyettes;

Ábrahám György főtörzsőrmester MH 59. SZDRB, beosztott altiszt

dr. Szűcs István Gábor hadnagy MH LÉJÜ Jogi és Igazgatási főnök

Kiss Ferenc alezredes MH LÉJÜ osztályvezető

Major Csaba zászlós MH LÉJÜ technikus

Unti Lajos alezredes osztályvezető

Kiss Attila őrnagy alosztályvezető

Karkecz János őrnagy alosztályvezető

Kullai László ka. részlegvetető

Susa Gábor százados osztályvezető helyettes

Lévai Róbert őrnagy üzemeltető mérnök

Miklósi István őrnagy HDM KIK főnök

Szűcs Attila törzszászlós beosztott zászlós

Komáromi Sándor őrnagy alosztályvezető

Prof. Dr. Rajnai Zoltán ÓE BGK dékán

Farkasné Hronyecz Erika ÓE BDI ügyvivő szakértő

Magócsi Gréta ÓE BDI igazgatási ügyintéző